Vorig jaar ging ik een reis maken naar Indonesie. Een prachtig land, waar ik al veel over had gehoord. Mooie stranden, beeldschone natuur en bij uitstek het werelddeel met de mooiste en meeste tempels. Natuurlijk was het even sparen en was het een lange reis in het vliegtuig, maar eenmaal op de plek van bestemming was het echt de moeite waard. Het is alsof je in een soort film terecht bent gekomen. Natuurlijk kun je niet zomaar zo’n reis maken en vergt het een wat betere voorbereiding dan wanneer je met de camper op vakantie gaat naar Spanje. Omdat je naar een ander werelddeel gaat, is het van groot belang om je naast de verschillende cultuur ook in te lezen over de verschillende gevaren en ziektes die in het betreffende land kunnen voorkomen. Van alle kanten werd ik door mensen benaderd met het bericht dat ik vaccinaties voor Indonesie nodig had en hier tijdig aan moest denken. Natuurlijk had ik hier al wel van gehoord, maar waarom zijn die vaccinaties voor Indonesie nu echt nodig? Het blijkt van wel. Het komt nog steeds voor dat er doden vallen onder de mensen die niet zijn ingeënt. Vorig jaar nog zijn verschillende personen overleden aan de gevolgen van hondsdolheid. Hier moet je toch niet aan denken?! Ook de in mijn ogen prehistorische ziektes heersen nog steeds en het is daarom van groot belang om voorafgaand aan je reis vaccinaties voor Indonesie te nemen.

Wanneer heb ik vaccinaties voor Indonesie nodig?

Eigenlijk heb je ten alle tijde vaccinaties voor Indonesie nodig. Afhankelijk van de tijdsduur van je reis worden het soort vaccinaties voor Indonesie bepaald. Als je bijvoorbeeld langer dan vier weken gaat, dan is een inenting tegen buiktyfus vereist. Als je langer dan drie maanden gaat, wat in mijn geval vorig jaar zo was, dan heb je naast de ‘algemene’ vaccinaties voor Indonesie de volgende vaccins nodig tegen:

  • Tuberculose
  • Hepatitis B
  • Rabiës / Hondsdolheid

De algemeen geldende vaccinaties voor Indonesie zijn gemakkelijk terug te vinden op internet, maar ik raad toch aan om alles via 1 kanaal te laten lopen, zodat je gericht advies kan krijgen voor de vaccinaties voor Indonesie die voor jou alleen geschikt zijn. Vaccinaties voor geheel Indonesie, ongeacht reisduur, soort gebied, leeftijd en gezondheid van de reiziger zijn:

  • Hepatitis A
  • DTP (difterie, tetanus, polio)
  • Japanse Encefalitis
  • Gele koorts
  • Buiktyfus

Daarnaast is het verstandig Malariapillen te nemen, om de kans op malaria en Dengue te verkleinen. Een klamboe is natuurlijk altijd handig om mee te nemen, maar wees gerust wanneer je deze bent vergeten want in bijna elk hostel of hotel is voorzien van een klamboe. Andere ziektes die je kan oplopen waar je je eigenlijk niet op kan voorbereiden zijn: Wormziekte Bilharzia en reizigersdiarree. Wellicht kun je je hier op voorbereiden om bijvoorbeeld Immodium pilletjes mee te nemen en je kunt bijvoorbeeld goed op het water letten dat je drinkt of de soep die je krijgt. Goed opletten dus, want een gewaarschuwd mens telt voor twee!

Waar kan ik vaccinaties voor Indonesie halen?

Op de website www.thuisvaccinatie.nl kon ik gemakkelijk vinden welke vaccinaties voor Indonesie ik nodig had. Door middel van het invullen van een aanmeldformulier, kon ik gemakkelijk alle informatie geven die voor mijn reis van toepassing was. Zij bepaalden voor mij welke vaccinaties voor Indonesie ik nodig had en dit kon nog thuis gedaan ook. Nadat ik het aanmeldformulier had ingevuld, werd er contact met mij opgenomen voor het maken van een afspraak, zodat een medisch specialist bij ij thuis zou langskomen met alle vaccinaties voor Indonesie die ik nodig had. Ik hoefde er zelfs de deur niet voor uit. In het begin had ik last van de zogenaamde ‘prikangst’. Iets wat mij al mijn hele leven achtervolgt. Gelukkig hoef ik nu niet meer zo vaak geprikt te worden. Echter,  nu ik veel ben gaan reizen is dit wel weer veranderd. Naast deze angst voor prikken vond ik het ook erg vervelend dat ik last had van bijwerkingen van de prik, zoals stijfheid en ik kreeg zelf koorts. Gelukkig is dit niet vaak voorgekomen, maar dit heeft wel weer mijn angst vergroot.  Het is goed om bij de medisch specialist die jou gaat inenten na vraagt wanneer en of een tweede inenting noodzakelijk is. Vaak is een vaccin voor een langere tijd goed en hoef je dus niet voor elke verre reis naar de Tropen die je gaat maken, je te laten inenten. Alle vragen hierover zijn heel gemakkelijk terug te vinden op de website www.thuisvaccinatie.nl. Ik was verrast door de goede service, want vaak moet je lang wachten en krijg je een keuzemenu dat zeker niet klantvriendelijk is. Dit was hier niet het geval. Mijn advies is om via de website www.thuisvaccinatie.nl het aanmeldformulier in te vullen en een afspraak te maken zodat er een specialist bi je aan huis komt. Aan deze persoon kun je alle vragen stellen over zaken die voor jou nog niet helemaal duidelijk zijn. Dit geeft een stukje rust in de voorbereidingen voor de reis. Want ook al is het een vakantie, er gaat altijd wat werk aan vooraf en dit kun je maar beter goed geregeld hebben. Ik heb hier in ieder geval heel veel aan gehad en heb een fantastische reis ervaren. Op naar de volgende reis!